Zoeken in deze blog
maandag 19 december 2011
Zo bak je de perfecte kalkoen!
Kalkoen en Kerst horen voor steeds meer mensen bij elkaar. Zonder kalkoen geen goede Kerst! Maar hoe? Wij geven je graag een aantal tips voor de perfect gebakken kalkoen.
Geduld is een schone zaak
Je familie en vrienden een lekkere kalkoen voorschotelen is niet moeilijk, trek er alleen wel wat tijd voor uit. Je moet er rekening mee houden dat het een lange tijd in de oven moet. Een perfecte kalkoen is bijna niet mogelijk zonder een lekkere vulling. Deze kan je de avond ervoor al maken, geeft je iets meer rust op eerste kerstdag.
Vulling
800 gram fijn varkensgehakt (zo fijn mogelijk)
2 theelepels salie
1 grote ui, fijn gesnipperd
1 eetlepel kruimels van witbrood
1 geklopt ei
Zeezout
Gemalen zwarte peper
Meng de gesnipperde ui met de broodkruimels en salie in een grote kom. Voeg als dit geheel goed gemengd is het gehakt en het geklopte ei toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Bewaar dit (als je de vulling de dag van tevoren maakt) op een koele plek, maar niet in de koelkast.
Kalkoentje in de oven
Zorg dat de oven goed heet is op 220°C. Vul de kalkoen met de gemaakte vulling. Leg de kalkoen op aluminiumfolie in een grote ovenschaal. Smeer de kalkoen royaal in met boter en kruid deze met zout en peper. Drapeer nu plakjes ontbijtspek kruislings over de kalkoen. Laat nu de kalkoen voor 45 minuten op 220°C bakken. Stel nu de temperatuur in op 170°C en het laat dit zo’n 3 uur gaar sudderen. Haal nu de spek van de kalkoen, leg deze op de bakplaat en bak nog een half uur op 200°C. Tijdens dit laatste half uurtje moet de kalkoen regelmatig bedropen worden met zijn eigen vocht.
Clip & Klaar
Om het pakketje van de kalkoen, vulling en spek op een goede manier bij elkaar te houden zijn de Roast Clips en Skewers dé oplossing. Geen gedoe met touwtjes en prikkertjes. Vacu Vin heeft een eigentijds alternatief voor het aloude bindtouw dat vaak toch nét te diep in het vlees vast gaat zitten: de Roast Clips & Skewers. Makkelijker prepareren, mooier serveren.
Eet smakelijk!
bron: TrendPRess Online
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten