Zoeken in deze blog
donderdag 22 december 2011
Griekse stoofpot in de Hooimadam
Slow cooking is de culinaire trend van nu. Dus geen soep uit zak, maar lekker zelf laten trekken. Tijdens een wandeling door de bossen je stoofpotje thuis kunnen door laten sudderen. Heerlijk, maar om het gas aan te laten is gevaarlijk. Met de Hooimadam kan dit wel!
Zeg, theemuts!
De modieuze ‘theemuts’ is een eigentijdse vertaling van de hooikist; geschikt om eten in te garen, warm of juist koel te houden. De Hooimadam is gemaakt van katoen en gevuld met wol. Ideaal dus voor een stoofpotje. Als het vlees is aangegaard komt er geen elektriciteit meer aan te pas en kan je zorgeloos een wandeling maken, kerstcadeautjes uitpakken of gewoon gezellig bij de openhaard zitten.
Hieronder een lekker recept voor een stoofpotje op Griekse wijze.
Ingrediënten voor 4 personen
500 gram sucadelappen
500 gram runderlappen
een stuk feta
runderbouillon
een groot blikje tomatenpuree
1 ui en 2 teentjes knoflook
2 pijpjes kaneel
2 a 3 theelepels gemalen komijn
2 laurierblaadjes
een paar korrels zwarte peper
een bosje verse koriander
een klein scheutje rode wijnazijn of rode wijn
een scheutje olijfolie
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan, doe het vlees erbij en schroei het aan alle kanten dicht. Voeg bouillon toe tot het vlees onderstaat. Je kunt zelfgemaakte, verse runderbouillon gebruiken, maar uit een potje is ook prima. Doe de inhoud van een groot blikje tomatenpuree in de pan. Doe er de laurierblaadjes, de pijpjes kaneel, de komijn, een klein scheutje wijnazijn of rode wijn, twee gepelde teentjes knoflook en wat korrels peper bij. Voeg geen zout toe. Het vlees zal tijdens het garen genoeg zout afgeven.
De Hooimadam
Schuif nu de pan in de Hooimadam. Laat het geheel lekker lang pruttelen. Liefst een uur of vier, vijf. Na een paar uur is het handig om even te proeven. De kaneel en andere specerijen hebben nu hun smaak goed afgegeven.
Stoofpotje klaar?
Knip of snijd de koriander fijn en snijd de feta in kleine blokjes. Doe per persoon een paar lepels van het stoofpotje in een diep bord. Leg er wat blokjes feta op en strooi er flink wat van de verse, gesnipperde koriander over.
Niks zal zo lekker smaken na een uitgebreide boswandeling.
Bon appetit!
Kijk voor meer informatie en de verkooppunten op de website van de Hooimadam
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten